Lasaňové závitky
8 lasaňových plátov, cca 100 g šunky, za hrsť rukoly, 1 menšia cibuľa, 1-2 strúčiky cesnaku, 250 g ricotty (dá sa nahradiť lučinou), 1 vajce, parmezán, mleté čierne korenie, muškátový orech, 2 PL masla
Ako na to:V osolenej vriacej vode s lyžicou oleja uvaríme lasane. Uvarené lasane vložíme do misy so studenou vodou. Kým sa lasane varia, osmažíme na oleji (najlepšie olivovom) na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
Cibuľovú zmes zmiešame s ricottou. Pridáme na jemno nakrájanú rukolu, nastrúhaný parmezán, vajce, trochu nastrúhaného muškátového orieška a na jemno nakrájanú šunku. Okoreníme a prípadne aj dosolíme. Všetko dôkladne premiešame a natierame na lasaňové pláty.
Natreté pláty zvinieme a vzniknuté rolky prerežeme ostrým nožom na tri kusy. Závitky uložíme na stojato do pekáča, obložíme plátkami masla a dáme piecť do vyhriatej rúry (180 stupňov). Zapekáme dozlatista.
Medzitým si môžeme pripraviť paradajkový šalát so šalotkou (alebo cibuľkou), balzamikovým octom a čerstvou bazalkou.