Krémové rezy s jeleňou soľou
Cesto: 500 g hladkej múky, 150 g práš. cukru, 60 g Hery, 2 PL vlažného mlieka + salajku (jelenia soľ)
Plnka: 1/2 l mlieka, 1 Zlatý klas + 1 PL hladkej múky, vanilkový cukor, 4 PL kryštál. cukru, 100 g masla, rumu alebo rumovú esenciu
Mlieko dáme jemne prihriať, vsypeme do neho jeleniu soľ a necháme cca 5 min postáť. Zmiešame všetky suroviny na cesto a hotové rozdelíme na tri časti. Každú časť vyvaľkáme a zvlášť upečieme na opačnej strane vymasteného a múkou vysypaného plechu, cca 10 min. Musí byť bledé.
Keď máme všetky tri pláty upečené (po upečení stvrdnú, preto treba dávať pozor, aby sa nelámali), môžeme ich naplniť plnkou. Keď máme položený posledný plát, treba koláč zaťažiť, napr. knihou.
Po zložení kníh ich pocukrujeme práškovým cukrom s vanilkou alebo oblejeme čokoládovou polevou. Krájame ostrým nožom na obdĺžniky.
Plnka: Suroviny na plnku uvaríme a do vychladnutého krému vmiešame maslo, pridáme trochu rumu alebo rumovej esencie.