Vianočná slivková omáčka
200 g sušených sliviek, cukor, vanilkový cukor, hrozienka, orechy lieskové a vlašské, olúpané mandle, sušené figy, citrón, strúhaný perník, celá škorica, klinčeky, badián, 1-1,5 vody
Ako na to:Sušené slivky umyjeme a dáme variť na 10 minút do vody, ku ktorej sme pridali dva plátky citrónu aj s kôrou, kúsok celej škorice, asi päť klinčekov a kúsok badiánu.
Potom scedíme, slivky vykôstkujeme, pokrájame a vrátime do slivkového vývaru. Pridáme pokrájané orechy a mandle v množstve podľa uváženia, asi tak 2 vrchovaté lyžice od každého druhu.
Do zmesi pridáme lyžicu hrozienok a pokrájaných fíg a jeden vanilkový cukor. Na zahustenie pridáme ešte asi 2 lyžice strúhaného perníka a na miernom ohni varíme ešte 20 minút. Ochutnáme a dosladíme.