Čínske vianočné pečivo
cca 24 kusov
1/4 hrnčeka ošúpaných, najemno pomletých mandlí + 24 na ozdobu, 1/2 hrnčeka masti izbovej teploty, 1/2 hrnčeka jemného kryštálového cukru, 3 veľké žĺtka, 1 vanilkový cukor, 1 1/3 hrnčeka polohrubej múky, 1 lyžica vody
Rúru predhrejeme na 150 ° C. 2 plechy vyložíme papierom na pečenie. Pomleté mandle dáme na suchú panvicu a za stáleho miešania ich opražíme, až sú voňavé, asi 2-3min. Pozor nespálime. Potom ich ihneď dáme do misky a necháme vychladnúť.
V mise našľaháme masť s cukrom do ľahka. Pridáme dva žĺtka a vanilkový cukor. Dobre našľahámeť. Zmiešame múku, mandle a pomaly postupne zamiešavame dovnútra sádlovú zmes do hladka. Vytvarujeme guľky z 1 lyžičky cesta a poskladáme ich na plechy asi 7 cm od seba. Sploštíme guličky dlaňou na 5 cm kolieska a do každej vložíme do stredu jednu z uschovaných mandlí.
Zmiešame zvyšný žĺtok s vodou a potrieme ním koláčiky aj mandle. Pečieme do zlatista asi 25-30min a otáčame plechy uprostred doby pečenia. Necháme vychladnúť na mriežke.