Zelenina s orieškovým maslom
30 g strúhaných lieskových orieškov, 40 g masla, soľ, korenie, 1 cibuľa, po 200 g mrkvy, zeleru a póru, 400 g kelu, 2 lyžice oleja, 1 lyžička hnedého cukru, 300 ml zeleninového vývaru (z kocky), muškátový oriešok, nové korenie, strúhaná kôra z 1 citróna, 1 lyžička citrónovej šťavy
Ako na to:Oriešky nasucho upražíme, zmiešame s maslom, osolíme a uložíme do chladu.
Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska. Zeleninu očistíme a umyjeme. Mrkvu nakrájame na plátky, zeler na kocky, pór na rezance, kel rozdelíme na osem dielov.
Cibuľu zosklovatíme na oleji, posypeme prírodným cukrom a necháme skaramelizovať. Pridáme mrkvu a zeler, mierne osolíme a krátko podusíme. Pridáme pór, kel a zalejeme vývarom. Okoreníme muškátom, novým korením a citrónovou kôrou. Varíme 12 min.
Orieškové maslo rozkrájame, zmiešame s trochou vývaru a vmiešame do zeleniny. Prisolíme a ochutíme citrónovou šťavou.