Jablčný ocot
I: jablká, teplá voda, 50 g cukru alebo medu
Urýchlenie kvasenia: 20 g čierneho sušeného chleba alebo 10 g pivných kvasiniek (na 1 liter)
II: jablkové šupky, neprevarená voda, kúsok chlebovej kôrky, 2 vrchovaté PL cukru
Jablká umyjeme, postrúhané a rozomleté vložíme do sklenenej nádoby a zalejeme teplou vodou v pomere na 400 g jabĺk 1/2 l vody. Pridáme cukor alebo med. Suroviny na urýchlenie kvasenia pridáme k strúhaným jablkám.
Nádobu necháme otvorenú počas 10 dní pri teplote 20 °C v tme a denne 2-3x premiešame. Po 10 dňoch precedíme cez gázu do nádoby s užším hrdlom. Nádobu zakryjeme priedušnou tkaninou a necháme kvasiť po dobu 40-60 dní. Akonáhle sa roztok vyčistí, stočíme ho do fliaš a dobre uzavrieme. Uložíme do temnej a chladnej miestnosti.
Jablčným šupkami natlačíme 5 l fľašu do dvoch tretín, doplníme neprevarenou vodou, pridáme kúsok chlebovej kôrky a cukor. Potom fľašu oviažeme dvojitým celofánom, ktorý niekoľkokrát prepichneme špendlíkom a 6 týždňov necháme fľašu uležať v teple. Potom ocot prefiltrujeme do fliaš. Kvasenie môžeme opakovať ešte raz a stačí len už jedna vrchovatá lyžica cukru.
Ocot je vhodný najmä na šaláty.