Korenené makrely
1-3 makrely, 1 malá mrkva, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, olej, soľ, tymián, bobkový list, mleté čierne korenie, 2 lyžice paradajkového kečupu, 1 pohár bieleho vína, citrónová šťava, vývar (z kúska kocky), petržlenová vňať, kúsok citrónu
Ako na to:Makrely necháme čiastočne rozmraziť, dočistíme a nakrájame na priečne rezy. Mrkvu a cibuľu veľmi jemne nakrájame, speníme na oleji, potom pridáme cesnak nakrájaný na tenké plátky, pripravené makrely, soľ, korenie, kečup, trochu vína a dusíme alebo pečieme.
Po chvíľke pridáme zvyšok vína, citrónovú šťavu, podľa potreby trochu vývaru a dusíme (alebo pečieme) až makrely zmäknú. Pred dohotovením pridáme jemne posekanú petržlenovú vňať.
Podávame so zemiakmi, s dielikmi citróna a so zeleninovým šalátom. Môžeme ich tiež podávať studené s pečivom.