Marhuľová alebo hrušková torau
príprava asi 35 minút, pečenie 50 - 60 minút
Cesto: 80 g masla, 100 g cukru, 1 vajce, 200 g polohrubej múky, 1 lyžička kypriaceho prášku
Obloha: 1 pohár zaváraných marhúľ, 1 balenie vanilkového pudingu, 1 lyžica cukru
Poleva: 3 vajcia, 90 g cukru, 200 g smotany, 250 ml bieleho vína
Cesto: Maslo s cukrom a vajcom vymiešame. Múku zmiešame s kypriacim práškom, zapracujeme do krému a vypracujeme hladké cesto. Rúru predhrejeme na 190 °C. Rozbaľovaciu formu (s priemerom 28 cm) vymastíme a naplníme cestom. Povrch uhladíme.
Obloha: Marhule dáme na sito a necháme odkvapkať. Šťavu uchováme. Marhule jednomerne rozložíme na cesto.
Kompótovú šťavu doplníme do 500 ml vodou. Odoberieme 4 lyžice šťavy a rozpustíme v nej cukor a pudingový prášok. Zvyšnú šťavu uvedieme do varu, vlejeme rozpustený puding s cukrom a za stáleho miešania opäť privedieme do varu a okamžite stiahneme zo sporáka.
Ešte horúcim pudingom zalejeme marhule. Tortu pečieme na prostrednej priečke rúry 35 - 40 minút.
Dokončenie: Tortu vyberieme z rúry. Na polevu oddelíme vajcia. Zmiešame žĺtka, cukor, smotanu a víno. Z bielkov ušľaháme pevný sneh a zľahka zapracujeme do vaječnej zmesi.
Polevu rovnomerne rozotrieme na ešte horúcu marhuľovú tortu. Tortu znovu dáme do rúry a pečieme ešte 15 - 20 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a opatrne uvoľníme z formy.
Tip: Marhule môžeme nahradiť kompótovými hruškami. Torta bude síce menej sladká, ale rovnako svieža ako marhuľová.