Slané dalamánky s ovsennými vločkami
400 g hladkej múky, 150 g ovsenných vločiek, 2 lyžičky soli, 3 dcl vlažného mlieka alebo sladkej smotany,
Na posypanie a potretie: trochu mlieka + hrubšiu soľ, sézam alebo rascu, chlebové korenie (ak máte)
Kvások: kocku droždia, lyžičku kryštálového cukru, štipku soli, vlažné mlieko
Na dosku si nachystajte kvások - do vlažného mlieka rozdrvte kocku kvasníc, pridajte do neho štipku soli a lyžičku kryštálového cukru.
Odvážime si hladkú múku a 2x ju preosejeme. Do misy odvážte ovsenné vločky. Do misy pridajte malú lyžičku-dve soli, ak máte chlebové korenie, pridajte ho. Zmes poriadne premiešajte a pridajte vlažné mlieko, kvások z hrnčeka, ak je už hotový. Všetko dobre zmiešame.
Cesto preložte na dosku. Vymieste ho a dajte do misky na teplé miesto vykysnúť. Cesto kysne asi 2,5 hodiny. Vykysnuté cesto poprášte múkou, premieste, vytvarujte valček a rozdeľte ho na rovnaké časti, z ktorých vytvarujete malé žemličky. Dalamánky preneste na plech a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
Žemličky potrite mliekom, vyváľajte v sézame a ostrým nožom ich prekrojte do kríža. Pečte pri teplote asi 180-190 stupňov 25-35 minút.