Zemiakový nákyp so syrom brie
600 g zemiakov, soľ, 2 póry, 1 lyžica oleja, 200 g syra typu Brie, 125 g šunky, 30 g masla, 30 g múky, 250 ml smotany, 250 ml zeleninového vývaru, čierne korenie, 2 lyžičky sladkej papriky, tuk na vymastenie formy
Ako na to:Zemiaky umyjeme a varíme 20 min. v osolenej vode. Medzitým očistíme, umyjeme a nakrájame pór. V horúcom oleji ho za stáleho miešania približne 4 min. podusíme a vyberieme z panvice.
Syr nakrájame na kocky a šunku na rezančeky. Maslo rozpálime v hrnci. Osmažíme v ňom múku a zalejeme ju smotanou a vývarom. Omáčku krátko povaríme. Pridáme syr, necháme ho rozpustiť, osolíme a ochutíme korením a paprikou.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Zemiaky zlejeme, prudko schladíme, olúpeme a rozpolíme. Spolu s pórom a šunkou ich navrstvíme do zapekacej misy a prelejeme omáčkou. Zapekáme asi 20 min. Podávame posypané paprikou a petržlenovou vňaťou.