Voňavý mazanec
1100-1300 g hladkej múky, štipka soli, 1/2 l vody, 2 PL sušeného mlieka, 6 PL cukru, 70 g droždia, 3 balíčky vanilkového cukru, 3 KL citrónovej šťavy, 2 KL strúhanej citrónovej kôry, 120 g rozpustenej Hery, 4 žĺtka, 2 hrste hrozienok, vajce na potretie
Ako na to:Z vlažnej vody, cukru, droždia a lyžice hladkej múky urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny a dobre prepracujeme v cesto, ktoré potom necháme vykysnúť (trvá to trochu dlhšie, pretože cesto je mastné a sladké).
Vytvoríme 4 mazance a na plechu ich necháme znova vykysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C. Mazance sú lepšie druhý deň a tiež sa lepšie krájajú.