Kurča s domácou omáčkou
1 kurča naporcované, paradajky, nasekané vlašské orechy alebo polovice arašidov, cibuľa, cesnak, huby (nemusia byť), jablká, papriky, niekoľko lyžíc medu, plátky anglickej slaniny, worcesterská omáčka, soľ, korenie, korenie staročeské, grilovacie alebo provensálske, zelené vňate (pažítka, pór, cibuľová vňať) alebo sekané olivy
Ako na to:Kura naporcujeme, osolíme, okoreníme a okoreníme podľa domácich zvykov, dobré je napr. staročeské korenie.
Pripravíme si pekáčik, do ktorého dáme nahrubo nakrájané suroviny - olúpané jablká, papriky, paradajky (lepšie olúpané), orechy, huby (môžu byť aj mrazené alebo sterilizované, ale nemusia byť vôbec, ak ich nemáme doma), nasekaný cesnak, nahrubo nasekanú cibuľu, premiešame, osolíme, ešte okoreníme podľa chuti a pokvapkáme niekoľkými lyžičkami medu a worcesterskej omáčky. Poukladáme malými plátky anglickej slaniny.
Pečieme v rúre do mäkka až sa suroviny pod kuraťom rozpadnú na chutnú omáčku a kurča sa pekne opečie. Hotový pokrm posypeme zelenou vňaťou alebo sekanými olivami.