Mäsové guľky s omáčkou zo sherry

Potrebujeme:

4 šalotky, 2 strúčiky cesnaku, 20 g staršie veky, 3 lyžice mlieka, 20 g špekáčikov, 120 ml oleja, 300 g mletého mäsa, 1 vajce, 1 lyžica múky, 2-3 mäsité paradajky, 6 lyžíc sherry, 50 ml zeleninovej polievky z kocky

Ako na to:

Šalotky a cesnak ošúpeme a jemne nakrájame. Veku nakrájame na kocky a namočíme v mlieku. Údeninu nakrájame na kocky.
Šalotku a cesnak opražíme na 2 lyžiciach rozohriateho oleja. Asi polovicu potom vmiešame do mletého mäsa, pridáme vajce, údeninu, namočenú veku (vrátane mlieka) a vymiesime. Ľahko pomúčenými rukami vytvarujeme guličky a opečieme ich zo všetkých strán v horúcom oleji.
Paradajky u stopky narežeme krížom, sparíme vriacou vodou, ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Dáme na panvicu, pridáme zvyšnú šalotku s cesnakom, prilejeme sherry a zeleninový vývar. Všetko asi 15 min. dusíme na miernom ohni a potom rozmixujeme.
Podávame s mäsovými guličkami.

06.11.2011

Podobné recepty