Šošovicová polievka s údeninou

Potrebujeme:

2 lyžice rastlinného oleja, 3 klobásy asi po 100 g nakrájané na kolieska, 2 stredne veľké očistené mrkvy nakrájané na kocky, 1 stredne veľká olúpaná cibuľa nasekaná na drobno, 1 očistená stonka zeleru nakrájaný na kolieska, 2 olúpané a vymiešané strúčiky cesnaku, 2 lyžice čerstvej sekanej petržlenovej vňate, 220 g prebranej a prefúknutej červenej šošovice, 400 g krájaných konzervovaných paradajok, 1 bobkový list, 1 liter hovädzieho vývaru, 1/2 lyžičky soli, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Ako na to:

Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej a 5 minút na ňom za občasného miešania opekáme kolieska údeniny. Potom ich vyberieme a necháme na obrúsku osušiť. Odlejeme prebytočný tuk tak, aby nám zostala 1 lyžica, nasypeme do hrnca mrkvu, cibuľu, zeler, cesnak a petržlenovú vňať.
Pri miernejšej teplote zeleninu necháme asi 5 minút osmažiť. Pridáme šošovicu, paradajky, bobkový list, vývar a kolieska klobásy. Privedieme k varu, potom teplotu zmiernime a pod pokrievkou pomaly varíme asi 40 minút, kým šošovica nezmäkne. Vyberieme bobkový list a dochutíme polievku soľou a korením.
Podávame vo veľkých nahriatych šálkach alebo miskách na polievku so sezamovými tyčinkami.

20.10.2011

Podobné recepty