Bratislavské rožky makové alebo orechové
Cesto: 400 g hladkej múky, 250g Hery, 250 g kyslej smotany, vanilkový cukor
Orechová plnka: 250 g pomletých orechov, 100 g cukru, 1 dcl vriaceho mlieka
Maková plnka: 250 g pomletého maku, 100 g cukru, hrsť vopred namočených hrozienok, 1 dcl vriaceho mlieka, 1 vyšľahané vajce na potretie, práškový cukor na obaľovanie
Všetky prísady na cesto vložíme do misy a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 6 kúskov, obalíme fóliou a vložíme do chladničky na min. 2 hodiny.
Ak robíme makovú plnku pomelieme mak, ak orechovú tak pomelieme orechy. K pomletým orechom alebo maku pridáme 100 g cukru, premiešame a pomaly, opatrne prilejeme horúce mlieko. Plnka nemá byť príliš riedka. Do makovej plnky môžeme pridať aj slivkový lekvár. Pridáme aj za hrsť vopred namočených hrozienok.
Po uplynutí 2 hodín, vyberieme po jednom bochníky cesta a rozváľkame do kruhu. Nožíkom rozdelíme na 8 častí. Na širšiu stranu vzniknutého trojuholníka naložíme plnku a stočíme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pri 200 C pečieme asi 25 minút, až kým rožteky nezískajú zlatú farbu. Ešte za tepla ich obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým.