Bravčové pliecko so zeleninovo-smotanovou omáčkou
800 g bravčového pleca, 3 mrkvy, 2 petržlenu, 1 malý zeler, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, tuk na pečenie, 2 dcl kyslej smotany, soľ
Ako na to:Bravčové pliecko umyjeme, osolíme, zavinieme a zviažeme špagátom do tvaru valca. Očistenú a dobre umytú zeleninu nakrájame aj s cibuľou na kolieska a vložíme do pekáča. Pridáme 1 lyžicu tuku, vložíme mäso, podlejeme vodou a vo vyhriatej rúre pomaly, asi 1,5 hod. pečieme.
Mäso polievame výpekom, ak treba, výpek dolejeme vodou alebo červeným vínom. Mäso obrátime, aby bolo rovnomerne upečené. Mäkké mäso preložíme na dosku, po chvíľke, keď mäso stuhne, špagát odstránime a nakrájame na plátky. Medzitým zeleninu s doliatym výpekom zmixujeme (prelisujeme) s kyslou smotanou a dochutíme.
Príloha: žemľové knedle, makaróny