Fazuľa s ryžou na kubánsky spôsob
400 g čiernej fazule, 1/2 hrnčeka (o objeme 250ml ) olivového oleja, 1 väčšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 zelenú papriku, 2 PL paradajkového pretlaku, štipku mletého čierneho korenia, 1 ČL korenia cumin, 1 ČL soli, 1 väčší bobkový list, 1 ČL octu, 1 PL cukru, 1 ČL olivového oleja
Ako na to:Deň vopred si namočíme fazuľu, ktorú zalejeme 10-timi hrnčekmi vody (o objeme 250 ml). Na druhý deň dáme variť v tej istej vode na miernom ohni asi hodinu, pokiaľ fazuľa nezmäkne.
Medzitým si nakrájame nadrobno cibuľu, cesnak, papriku a pripravíme ďalšie suroviny. Na panvici rozpálime olivový olej. Vložíme cibuľu, cesnak, papriku, paradajkový pretlak, cumin a bobkový list, soľ a trošku mletého čierneho korenia a orestujeme pokiaľ cibuľa nezmäkne.
Pridáme k fazuliam a varíme ďalších 20 min. Na záver pridáme 1 ČL octu, 1 PL cukru a 1 ČL olivového oleja. Pokračujeme vo varení pri nízkej teplote, pokiaľ nedosiahneme požadovanú hustotu. Servírujeme s bielou ryžou, s ktorou fazule premiešame.