Polievka z lúpanej (červenej) šošovice
1-2 šálky lúpanej šošovice, voda, cibuľa, cesnak, soľ, štipka zázvoru, mletá feferónka, mrkva (nemusí byť), paradajka (nemusí byť), petržlen zelený alebo koriander, či zeler, citrón
Ako na to:Na oleji speníme cibuľku, pridáme olúpaný cesnak - celý nekrájame, trochu popražíme, pridáme celú mrkvu, paradajku, feferóńku, dobre prepláchnutú a odkvapkanú šošovicu, osolíme, pridáme štipku zázvoru, trochu premiešame a zalejeme vodou asi na dva prsty nad úroveň šošovice.
Podávame ako polievku, posypanú posekanou petržlenovou vňaťou a každý si príchutí citrónovou šťavou. Prípadne podávame s arabským chlebom, ktorý opečieme dozlatista na sucho v rúre. Potom si ho polámeme na malé kúsky, zalejeme horúcou polievkou, posypeme petržlenovou vňaťou, pokvapkáme olivovým olejom a citrónom.