Langoše od kopýtka
cca 14-16 langošov
500 g hladkej múky, 1 kocka droždia, 1 kyslá smotana (250 ml), 400 ml mlieka, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, olej na vysmážanie
Na potretie: 6-7 strúčikov cesnaku rozlisujeme do 100ml oleja, troška soli
kečup, smotana, tatárska omáčka alebo strúhaný syr
Pripravíme si droždie: Kocku droždia dáme do hrnčeka s troškou osladeného teplého mlieka.
Hladkú múku zmiešamie v mise so soľou, kvások vlejeme k múke, pridáme zvyšné vlažné mlieko, kyslú smotanu a vypracujeme redšie cesto. Vypracované cesto poprášime múkou a zakryté utierkou ho necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto dáme na dosku a trháme si z neho rovnomerne veľké guľky, asi ako päsť. Opäť necháme chvíľku odležať - nakysnúť. Potom každú roztiahneme na väčšiu placku a vkladáme do rozohriateho oleja. Vyprážame po oboch stranách do zlatista, pozor, aby sa nepripieklo, cesto sa pražením nafúkne.
Hotové langoše necháme odkvapkať na papierovom obrúsku, potrieme pripravenu zmesou z cesnaku a dochutíme ďalšími ingredienciami podľa chuti.
Na potretie: Strúčiky cesnaku rozlisujeme do 100 ml oleja a pridáme troška soli.
Na vrch langošov môžeme pridať kečup, smotanu, tatársku omáčku alebo strúhaný syr.