Klasická kapustnica
kyslá kapusta, bravčové mäso, údené mäso, cibuľa, bobkový list, sušené huby, rajčiakový pretlak, údená klobása, soľ, mleté čierne korenie
Ako na to:Údené mäso uvaríme vo vode s bobkovým listom a bielym korením. Uvarené mäso vyberieme a vodu použijeme ako základ pre kapustnicu. Cibuľu nakrájame nadrobno a vhodíme do vody. Tiež kapustu dáme do hrnca. Bravčové mäso nakrájame na malé kocky a vhodíme ho do polievky. Huby, ktoré sme predtým namočili do vody, pridáme do kapustnice. Kapustu osolíme a chvíľu povaríme. Potom pokrájame údené mäso a vhodíme do polievky. Jednu údenú klobásu nakrájame na kolieska a pridáme do hrnca. Druhú klobásu vcelku vložíme do kapustnice. Do polievky dáme aj rajčiakový pretlak a poriadne ju premiešame. Kapustu dochutíme aj čiernym korením. Polievku varíme ďalších 30 minút. Z kapustnice vyberieme úvarenú klobásu. Polievku zahustíme zátrepkou. Kapustnica výborne chutí s kyslou smotanou a čerstvým chlebom.