Mäsové knedličky s omáčkou z kapár
½ kg miešaného mletého mäsa (bravčové, hovädzie), 1 staršiu žemľu, voda, 1 cibuľa, 1 vajce, 1 ČL mletej papriky, , Omáčka:, 3 PL masla (margarínu), 2 PL hladkej múky, 200 ml mlieka, 30 g kapár, 1 žĺtok, 5 PL mlieka, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Žemľu nechajte napučať v studenej vode. Cibuľu nadrobno pokrájajte. Cibuľu, vyžmýkanú žemľu, mäso a vajce premiešajte, osoľte, okoreňte korením a mletou paprikou. Vlhkými rukami urobte 12 knedličiek. Varte asi 10 min. v mierne osolenej vode a vyberte.
Omáčka:
Odlejte ½ l vody, v ktorej ste varili knedličky. V hrnci zalejte maslo, zaprášte múkou, zapražte a za stáleho miešania vlejte vývar a 200 ml mlieka. Omáčku nechajte asi 5 min. bublať na miernom ohni.
Kapary zlejte a nechajte odkvapkať. 5 PL mlieka premiešajte so žĺtkom a vmiešajte do omáčky, pozor, už nevarte. Dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou, vmiešajte kapary a nakoniec knedličky.
Podávajte s chlebom alebo varenými zemiakmi, ozdobte plátkami cibule.