Šampiňónová omáčka
šampiňóny, cibuľa, pažítka, kyslá smotana, pochúťková smotana, kurací vývar, maslo, soľ, zmes korenia, čierne korenie
Ako na to:Cibuľu nakrájame nadrobno. Do hrnca dáme asi dve lyžice masla, a keď sa nám maslo zohreje, vsypeme naň cibuľu. Šampiňóny umyjeme a pokrájame ich na väčšie kúsky. Keď sa nám cibuľa opražila, vhodíme do hrnca šampiňóny, premiešame ich s cibuľkou a necháme chvíľku restovať.
Zmes dochutíme soľou, zmesou korenia a čiernym korením, všetko premiešame. Šampiňóny zalejeme kuracím vývarom a chvíľku podusíme. Keď sa nám šampiňóny podusili, vlejeme do hrnca najprv pochúťkovú smotanu, dobre premiešame a vylejeme do omáčky aj smotanu kyslú. Ak je omáčka riedka, môžeme ju zahustiť aj zátrepkou.
Celkom na záver ochutíme hotovú omáčku čerstvou pažítkou. Šampiňónovú omáčku podávame s knedľou, ale tiež výborne chutí s cestovinami.