Ryžový šalát na španielsky spôsob - Paella
2 papriky, 1 cibuľa, 4 lyžice olivového olej, 150 g ryže, 1 plechovka hrášku, 100 ml bieleho vína, soľ, 3 strúčiky cesnaku, 2 rajčiaky, 200 g kuracích pŕs, 150 g kreviet
Marináda: 2 lyžice olivového oleja, 4 lyžice citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie
Papriku rozpolíme, očistíme a pokrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a posekáme nadrobno. Vo veľkej panvici rozpálime olivový olej. V oleji najskôr do sklovita udusíme ryžu. Potom pridáme papriku, cibuľu, hrášok a krátko podusíme. Zeleninu s ryžou zalejeme ½ l vody a bielym vínom. Pridáme soľ a celé strúčiky cesnaku. Prikrytú ryžu necháme na miernom ohni dusiť asi 20 minút. Dáme ju vychladnúť. Olej vyšľaháme s citrónovou šťavou a 3 lyžicami teplej vody. Osolíme a okoreníme. Zamiešame do ryže so zeleninou. Z ryže potom vyberieme cesnak. Rajčiaky narežeme na malé kúsky a poukladáme na ryžu. Kuracie prsia pokrájame na rezančeky a opražíme ich. Ochutíme ich soľou a korením. K mäsu pridáme krevety a ešte chvíľu pražíme. Hotové mäso s krevetami poukladáme na šalát.