Brusnicový koláč
250 g hladkej múky, 1 lyžica kyslej smotany, 1 lyžica rumu, trocha soli, 50 g práškového cukru, 100 g margarínu, 500 g čerstvých brusníc, 250 g práškového cukru, múka na posypanie dosky, margarín na pomastenie, žĺtok na potretie, šľahačka na ozdobenie
Ako na to:Múku preosejeme do misky a v strede spravíme jamku, do ktorej dáme kyslú smotanu, rum, soľ a práškový cukor. Všetko posypeme margarínom, pokrájaným na tenké plátky a zamiesime hladké cesto.
Z cesta urobíme guľu, ktorú necháme odpočívať v chladničke 1 hodinu. Medzitým brusnice preberieme a premiešame ich s cukrom.
Z odpočinutého cesta odložíme jednu štvrtinu na ozdobenie. Zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, vyložíme ním vymastenú tortovú formu, pričom okraje cesta vyzdvihneme prstami a na cesto rozložíme brusnice premiešané s cukrom. Zo zvyšného cesta spravíme pásiky a koláč nimi preložíme. Potrieme žĺtkom a upečieme.
Po upečení dozdobíme šľahačkou.