Kel plnený mletým mäsom
1 stredne veľký kel, 250 g hovädzieho mäsa, 150 g bravčového mäsa, 1 cibuľa, 80 g ryže, mleté nové a čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 30 g údenej slaniny, olej, soľ
Ako na to:Z kelu odstránime vrchné listy, umyjeme a sparíme vo vriacej vode. Mäso umyjeme, pokrájame a zomelieme. Pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno, pretlačený cesnak, udusenú ryžu, majorán, osolíme, okoreníme a premiešame.
Na vychladnutom keli rozvinieme listy, srdiečko vyberieme a postupne medzi listy vkladáme plnku a listy pritláčame. Nakoniec previažeme niťou.
Na pekáči rozškvaríme slaninu pokrájanú na kocky, vložíme kel, podlejeme horúcou vodou, prikryjeme a vo vyhriatej rúre pečieme asi 2 hodiny.