Perkelt
kuracie krídla, soľ, vegeta, červená sladká paprika, čierne mleté korenie, čierne celé korenie, cibuľa, olej, ocot, hladká múka, 0,5 l smotany na varenie
Ako na to:Kuracie krídla umyjeme, konce krídel odrežeme a zvyšok predelíme napoly. V hrnci na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme k nej krídelká.
Pridáme červenú papriku, vegetu, čierne mleté korenie, 4-5 zrniek celého čierneho korenia a trocha vody. Dusíme cca 45 minút. Potom dolejeme vodou, osolíme a necháme zavariť.
Do smotany pridáme 2 polievkové lyžice hladkej múky a poriadne rozhabarkujeme. Vlejeme do hrnca a premiešame. Necháme znova zavariť, a potom vypneme sporák.
Do odstaveného perkeltu pridáme 3-4 polievkové lyžice octu – podľa chuti. Podávame s cestovinami alebo maslovými haluškami.