Bravčová sviečkovica na smotane
500 g bravčovej sviečkovice, 40 g údenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, 1 mrkva, 1 petržlen, 20 g zeleru, 1 cibuľa, 40 g masla, voda alebo vývar, 1,5 dcl kyslej smotany, 15 g hladkej múky, citrónová šťava, cukor
Ako na to:Sviečkovicu očistíme, umyjeme, prešpikujeme údenou slaninou, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
Mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu očistíme, pokrájame na kolieska a opražíme na masle. Do opraženej zeleniny pridáme pripravenú sviečkovicu, podlejeme vodou alebo vývarom a prikryté udusíme domäkka.
Mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku, premiešame, pridáme citrónovú šťavu a trocha cukru, povaríme a pretlačíme cez sito.
Podávame s dusenou ryžou.