Držková polievka
predvarené držky, vegeta, mletá červená paprika sladká, rasca, čierne celé korenie, čierne
mleté korenie, soľ, majoránka, olej, hladká múka, feferónka, cibuľa, cesnak
V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku a pokrájanú feferónku. Premiešame a necháme opražiť. Držky umyjeme. Do hrnca pridáme rascu, mletú červenú papriku, 4-5 zrniečok celého korenia a držky. Premiešame.
Varíme 20 minút, alebo kým nie sú držky mäkké. Potom pridáme soľ, vegetu, čierne mleté korenie a zápražku. Tú si pripravíme tak, že do pohára s vodou dáme 1/2 lyžice hladkej múky a poriadne ju rozhabarkujeme.
Polievku premiešame a necháme zavariť. Potom polievku vypneme a pridáme do nej štipku majoránky. Podávame s chlebom.
Tip: Do polievky môžeme dať počas varenia aj zemiaky. Polievka tak bude hustejšia.