Dvojfarebný koláč
400 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, pol balíčka prášku do pečiva, 1 balíček vanilínového cukru, 150 g orechov, 250 g masla, 1 vajce, 2 lyžice kakaa, pikantný džem
Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku
Múku, cukor, prášok do pečiva a vanilínový cukor preosejeme na dosku, pridáme zomleté orechy, stuhnuté maslo postrúhané na hrubšom strúhadle, vajce a zamiesime hladké cesto, ktoré rozdelíme na dva diely.
Do jedného dielu zapracujeme kakao rozmiešané s trochou studenej vody, vyvaľkáme ho, dáme na plech, potrieme džemom, prikryjeme vyvaľkaným bielym cestom a upečieme vo vyhriatej rúre.
Upečený koláč necháme vychladnúť, potrieme zvyšným džemom a polejeme čokoládovou polevou.
Čokoládová poleva: Polámanú čokoládu spolu s tukom roztopíme nad parou a vymiešame na hladkú polevu.