Pascha (starodávny veľkonočný tvarohový múčnik, ktorý netreba piecť)
400 g tvrdého tvarohu, 1 dcl kyslej smotany, 140 g masla, 140 g práškového cukru, 150 g olúpaných mandlí, 150 g citronádu, 250 g hrozienok
Na ozdobenie: olúpané mandle, kandizované ovocie
Tvaroh na prípravu paschy musí byť úplne suchý. Ak nie je, vložíme ho do čistej suchej utierky a dôkladne z neho vytlačíme vlhkosť.
Potom ho postrúhame do veľkej, hlbokej misy a dobre premiešame s ostatnými prísadami. Kotlíkovú, alebo tortovú formu vyložíme čistým tenkým plátnom, naplníme premiešanou zmesou, povrch opäť zakryjeme plátnom, zaťažíme doskou a necháme v chlade postáť do druhého dňa.
Na druhý deň paschu vyklopíme na rovnú misu a ozdobíme olúpanými mandľami a rozličným kandizovaným ovocím. Podávame s kyslou smotanou.