Moravské koláče
400 g hrubej múky, 50 g práškového cukru, soľ, 2 dcl mlieka, 1 vajce, 3 žĺtka, 60 g masla
Kvások: 0,5 dcl mlieka, 30 g droždia, 1 lyžička cukru, 2 lyžice hrubej múky
Tvarohová plnka: 250 g tvarohu, 1 žĺtok, 1 vrecúško vanilínového cukru, 50 g hrozienok
Lekvárová plnka: 150 g slivkového lekváru, 50 g krupice, 50 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilínového cukru, 50 g masla
Do misy preosejeme múku, cukor, soľ a premiešame. Pridáme kvások, vlažné mlieko, vajce, 2 žĺtka, roztopené maslo a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť.
Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a formičkou vykrojíme guľaté koláčiky.
Na polovicu koláčikov dáme tvarohovú plnku a na druhú dáme lekvár a posypeme posýpkou. Vložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a upečieme vo vyhriatej rúre.
Kvások: Do vlažného mlieka pridáme rozmrvené droždie, cukor, múku, premiešame a necháme vykysnúť.
Tvarohová plnka: Tvaroh, žĺtok, vanilínový cukor a hrozienka spolu premiešame.
Lekvárová plnka: Lekvár vymiešame s 2 lyžicami vlažnej vody. Do misy dáme krupicu, práškový a vanilínový cukor, stuhnuté maslo a dobre rozmrvíme.