Kysnutý závin so škvarkovou plnkou
600 g poloh.múky, 60 g masla, 3 dcl mlieka, 1 vajce, 1 ČL soli, kocka droždia, štipka cukru
Plnka: 380 g škvariek, 1 mladá cukina, 2-3 zelené cibuľky, 3 vajcia, 1/2 vrecúška sušeného majoránu, soľ, mleté biele korenie a 2 PL kyslej smotany
Urobíme si cesto ktoré dáme vykysnúť. Keď máme cesto vykysnuté rozdelíme ho na 3 bochníky, ktoré natrieme plnkou a zvinieme. Potrieme roztopeným maslom a pečieme do zlatohneda. Ešte horúce znova potrieme roztopeným maslom.
Plnka: Pomelieme škvarky. Potom nastrúhame cukinu, z ktorej vytlačíme prebytočnú vodu. Zmiešame a pridáme 2-3 mladé zelené cibuľky. Potom zamiešame 3 vajíčka, kyslú smotanu asi 2 PL lyžice. Bochníčky vyvaľkáme a natrieme plnkou, zvinieme, poukladáme na plech a potierame roztopeným maslom. Maslom ich potrieme aj keď ich vyberieme horúce z rúry.