Slivkový nákyp

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky, 100 g masla, 6 dcl mlieka, 250 g práškového cukru, citrónová kôra, soľ, 6 vajec, 100 g orechov, 700 g sliviek, škorica

Ako na to:

Z nasucho opraženej múky a masla urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju teplým mliekom a vyšľaháme na hladkú bešamelovú omáčku. Počas miešania pridáme cukor.
Potom primiešame postrúhanú citrónovú kôru, soľ, po jednom žĺtka a nakoniec z bielkov ušľahaný tuhý sneh.
Nákypovú formu alebo inú vhodnú nádobu vymastíme a vysypeme preosiatou strúhankou a polovicou zomletých orechov, nalejeme do nej polovicu masy, na ňu poukladáme kôstok zbavené umyté slivky a zvyšné posekané orechy. Všetko posypeme škoricou a zalejeme druhou polovicou masy.
Nádobu zakryjeme, vložíme do väčšej nádoby s vodou a v rúre paríme asi 45 minút. Hotový nákyp vyklopíme a podávame.

06.03.2012

Podobné recepty