Zeleninová polievka
koreňová zelenina, kaleráb, cibuľa, cesnak, zemiaky, pór, kukurica, hrášok, čierne celé korenie, čierne mleté korenie, rasca, soľ, vegeta, olej, hl. múka
Ako na to:Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Do hrnca s vodou pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb a 2 strúčiky cesnaku. Pridáme aj rascu a 3-4 zrnká čierneho celého korenia. Premiešame a varíme, kým nie je zelenina polomäkká.
Potom pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, hrášok, kukuricu, nadrobno nakrájaný pór (kúsok z bielej časti póru) a dochutíme vegetou, soľou a čiernym mletým korením. Varíme, kým nie sú mäkké zemiaky
Medzitým si pripravíme zápražku: Do rozohriateho oleja dáme 1 lyžicu hl. múky a pomiešame. Chvíľu popražíme, pridáme nakrájanú cibuľu, pretlačíme strúčik cesnaku a opäť chvíľu pražíme. Pridáme trošku vody a premiešame
Zápražku vlejeme do hrnca s polievkou a polievku premiešame. Kúsok zelenej časti póru nadrobno nakrájame a pridáme do polievky. Nakoniec polievku privedieme k varu a vypneme. Podávame teplú.