Polievka zo zelenej fazuľky
struky zelenej fazuľky, zemiaky, vegeta, čierne mleté korenie, soľ, čierne celé korenie, celé nové korenie, rasca, ocot, smotana na varenie, hl. múka
Ako na to:Do hrnca s vodou dáme premytú fazuľku, pridáme rascu a 3-4 zrniečka čierneho celého a nového korenia. Varíme, kým nie je fazuľka polomäkká.
Potom pridáme očistené, nadrobno nakrájané zemiaky, čierne mleté korenie, soľ a vegetu. Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
Do pohára so smotanou pridáme 1 lyžicu hladkej múky a poriadne zmes rozhabarkujeme. Potom ju vlejeme do hrnca a premiešame.
Za občasného miešania polievku zavaríme a odstavíme. Do vypnutej polievky dáme 4-5 lyžíc octu (podľa chuti) a pomiešame. Polievku podávame teplú.