Juhoslovanské koláče
Cesto: 80 dkg polohrubej múky, 0,5 l mlieka, 3 PL kryštálového cukru, 2 KL soli, 1 dcl oleja, 1 droždie
Plnka: 1 Hera, 2 žĺtka, škoricový cukor cca 8 sáčkov
Zmiešame múku, cukor, soľ, mlieko, olej a droždie rozpustené v kávovej lyžičke cukru. Vypracujeme hladké cesto, ktoré môžeme nechať aj chvíľu kysnúť.
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Každý kus rozváľkame na asi 5 mm tenký plát. Žĺtka s herou vymiešame do hladkého krému. Krém tiež rozdelíme na dve časti a natrieme na oba pláty cesta. Krém musí byť rozotretý rovnomerne.
Na krém nasypeme škoricový cukor (3-4 sáčky). Zavinieme do rolády.
Ostrým nožom krájame cik-cak na trojuholníčky. Poukladáme na plech, najlepšie podložený papierom na pečenie a potrieme bielkami, ktoré nám ostali. Pečieme cca 20-30 min v rozohriatej rúre na 225 °C.