Bábovka s kakaom
400 g hrubej múky, soľ, 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 2 žĺtka, 100 g masla, 2 dcl mlieka, kakao, maslo na poliatie, práškový cukor na posypanie
Kvások: 2 dcl mlieka, 20 g droždia, 2 lyžičky kryšt. cukru
Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
Preosiatu múku premiešame so soľou, s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme žĺtka, stuhnuté maslo postrúhané na hrubšom strúhadle, vykysnutý kvások a s mliekom vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej časti pridáme kakao a dobre vypracujeme. Na pomúčenej doske vyvaľkáme biele cesto, naň položíme vyvaľkané kakaové cesto, stočíme a vložíme do vymastenej bábovkovej formy.
Necháme trocha podkysnúť a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečenú bábovku polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom.