Kysnutý tvarožník
400 g polohrubej múky, 50 g práškového cukru, soľ, 100 g masla, citrónová kôra, 1 žĺtok, práškový cukor na posypanie
Kvások: 1 dcl mlieka, 20 g droždia, 2 lyžičky prášk. cukru
Tvarohová plnka: 50 g masla, 1 balíček vanilínového cukru, 2 vajcia, 400 g tvarohu, citrónová kôra, 50 g hrozienok
Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku s cukrom preosejeme, pridáme soľ, vlažné roztopené maslo, postrúhanú citrónovú kôru, žĺtok a vykysnutý kvások.
Zamiesime cesto, ktoré dobre vypracujeme a prikryté necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom ho na pomúčenej doske rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme.
Jeden plát cesta dáme na vymastený plech, natrieme plnkou, prikryjeme druhým plátom cesta, popicháme vidličkou, potrieme žĺtkom a upečieme vo vyhriatej rúre.
Upečený koláč posypeme cukrom.
Tvarohová plnka: Maslo vymiešame s vanilínovým cukrom a so žĺtkami, pridáme pretlačený tvaroh, postrúhanú citrónovú kôru, hrozienka, tuhý sneh ušľahaný z bielkov a všetko spolu zľahka premiešame.