Kurča s vínovou omáčkou
1 väčšie kurča, 3 lyžice oleja, 30 g údenej slaniny, 200 g čerstvých hríbov, cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 30 g masla a 30 g hladkej múky na zápražku, 3 dcl červeného vína
Ako na to:Kurča očistíme, umyjeme, odrežeme krk a nohy a rozrežeme ho na štyri diely. Osušíme, dáme na rozpálený olej a opečieme do červena.
Slaninu pokrájame na plátky a rozpustíme. Pridáme na plátky pokrájané hríby, cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, postrúhaný cesnak a trošku spolu opražíme. Pridáme ku kurčaťu a zamiešame.
Z masla a múky upražíme svetlú zápražku, zalejeme vínom a dobre rozvaríme. Pridáme pripravené kurča a spolu necháme prikryté dusiť, kým kurča nezmäkne (20-25 minút).
Hotové upravíme na misu, polejeme vínovou omáčkou a podávame s ryžou alebo makarónmi.