Držková polievka
400 g držiek, 20 g masti, 20 g hladkej múky, 40 g cibule, mletá červená paprika, 2 strúčiky cesnaku, majorán, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Očistené, dobre umyté a v soli vypraté držky vložíme do väčšieho množstva studenej vody a varíme pol hodiny. Vodu zlejeme a držky vložíme znova do hrnca so studenou vodou a varíme pol hodiny.
Varíme 3 až 4 hodiny, aby boli mäkké. Výhodné je variť ich v tlakovom hrnci primerane kratší čas.
Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, ktorú popražíme s posekanou cibuľou, pridáme mletú červenú papriku, zalejeme vodou a povaríme.
Pridáme majorán, čierne korenie, rozotrený cesnak, držky pokrájané na rezance a za občasného miešania dovaríme.
Podávame so slanými rožkami alebo s chlebom.