Polievka s bielou fazuľkou
biela fazuľka, zemiaky, mrkva, olej, smotana na varenie, hladká múka, čierne celé korenie, čierne mleté korenie, vegeta, soľ
Ako na to:Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň ju dáme do hrnca s vodou a varíme 30 minút.
Medzitým si očistíme mrkvu a nakrájame ju na malé kúsky. Mrkvu a 4-5 zrniečok čierneho celého korenia pridáme do hrnca k fazuľke. Premiešame, dolejeme vodou a varíme, kým nie je mrkva polomäkká.
Kým mrkva zmäkne, očistíme si zemiaky a nakrájame ich na malé kocky. Spolu s vegetou, čiernym mletým korením a soľou, ich pridáme do polievky. Varíme, kým zemiaky, mrkva a fazuľka úplne nezmäknú.
Do pohára si vlejeme smotanu, pridáme lyžicu hladkej múky a poriadne rozmiešame. Túto zmes smotany a múky vlejeme do hrnca a za občasného miešania privedieme k varu. Potom polievku odstavíme z ohňa.
Do vypnutej polievky pridáme podľa chuti 3-4 lyžice octu. Polievku podávame teplú.