Ryžový nákyp
200 g ryže, 3 dcl mlieka, štipka soli, 30 g hrozienok, 1 vajce, 3 bielka, 20 g masla, 2 lyžice kryšt. cukru, 1 vanilínový cukor, 150 g slivkového kompótu
Ako na to:Ryžu dokonale premyjeme, vložíme do rajnice, zalejeme mliekom, osolíme, pridáme cukor a dolejeme vriacou vodou asi 1 cm nad úroveň ryže. Premiešame a udusíme domäkka.
Do horúcej ryže vmiešame hrozienka, žĺtok a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov s vanilínovým cukrom. Zmes preložíme do maslom vymastenej zapekacej misy, zarovnáme a vo vyhriatej rúre upečieme.
Nákyp vyklopíme na plytkú misu, obložíme kompótom a podľa chuti posypeme umelým sladidlom.