Rožky z kysnutého cesta

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky, 20 g droždia, 50 g práškového cukru, mlieko, 2 žĺtka, soľ, 150 g masla, 1 vajce a mlieko na potretie, 50 g orechov a práškový cukor na posypanie

Ako na to:

Do múky rozmrvíme droždie, pridáme cukor, vlažné mlieko, žĺtka, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme roztopeným maslom, preložíme na tretiny, potom ešte napoly (ako lístkové cesto), prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 5 minút. Skladanie a kysnutie cesta ešte raz zopakujeme.
Po 10 minútach cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a pokrájame na trojuholníky, ktoré stočíme a sformujeme do tvaru rožkov. Uložíme na vymastený plech a necháme nakysnúť.
Potom rožky potrieme vajcom rozšľahaným s mliekom, posypeme posekanými orechmi a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečené posypeme cukrom.

02.04.2012

Podobné recepty