Žemľovka
vianočka, jablká, mlieko, škoricový cukor, vanilínový cukor, vajcia, maslo, strúhanka
Ako na to:Vianočku nakrájame (natrháme) na malé kúsky a polejeme ich mliekom. Necháme chvíľu odstáť, aby sa mlieko vsalo. Jablká očistíme, umyjeme a postrúhame ich na strúhadle.
Postrúhané jablká dáme do hrnca, pridáme škoricový a vanilínový cukor a za občasného miešania necháme jablká podusiť. Dusíme, kým trocha nezmäknú.
Do misky s namočenou vianočkou pridáme rozbité vajíčka a zmes premiešame.
Do vymastenej a strúhankou vysýpanej formy dáme rovnomernú vrstvu vianočkovej zmesi. Na ňu dáme vrstvu jabĺk a opäť vrstvu zmesi z vianočky. Navrch naukladáme plátky masla (treba počítať s tým, že počas pečenia sa žemľovka v mise nadvihne). Prikryjeme a dáme piecť.
Pečieme približne 30-40 min, pri teplote 180 °C. Po upečení žemľovku posypeme práškovým cukrom a podávame.