Bratislavské rožky
600 g polohrubej múky, 50 g práškového cukru, soľ, 200 g masla, 3 žĺtka, 1 vajce na potretie
Kvások: 1 dcl mlieka, 1 lyžička práškového cukru, 20 g droždia
Orechová plnka: 2 dcl vody, 2 lyžice medu, 100 g kryšt. cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 lyžička mletej škorice, 200 g orechov
Z vlažného mlieka, cukru a rozmrveného droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
Na dosku preosejeme múku a cukor, pridáme soľ, stuhnuté maslo postrúhané na hrubšom strúhadle, žĺtka, vykysnutý kvások a zamiesime hladké cesto, ktoré zakryjeme a necháme stuhnúť.
Potom z cesta na pomúčenej doske urobíme šúľok, pokrájame ho na osem kúskov, každý kúsok vyvaľkáme do tvaru kruhu a pokrájame na 8 trojuholníkov.
Na vonkajšiu stranu každého trojuholníka dáme kôpku plnky, stočíme, sformujeme do tvaru rožka, poukladáme na vymastený plech a necháme kysnúť 30 minút. Potom potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vyhriatej rúre.
Orechová plnka: Z vody, medu, kryšt. cukru, vanilínového cukru a mletej škorice uvaríme sirup, pridáme zomleté orechy a za stáleho miešania krátko povaríme.