Hovädzie vo vínovej omáčke
600 g hovädzieho predného mäsa, 50 g slaniny, 1 veľká cibuľa, 2 dcl červeného vína, 1 dcl vody, kocka bujónu, soľ
Marináda: 3 lyžice oleja, 1 dcl koňaku, tymian, šalvia, bazalka, bobkový list, čierne mleté korenie, soľ
Umyté mäso pokrájame na drobné kúsky, zmiešame s marinádou, prikryjeme a dáme na noc odležať.
Na druhý deň mäso z marinády vyberieme a necháme ho odkvapkať. Slaninu pokrájame na kocky, dáme ju opražiť, pridáme mäso, dobre ho opečieme, pridáme pokrájanú cibuľu a spolu podusíme. Prilejeme asi polovicu vína a povaríme.
Kocku bujónu rozpustíme v horúcej vode, prilejeme k mäsu a varíme ešte asi hodinu. Prisolíme podľa chuti. Ak máme po ruke huby, pred dovarením ich môžeme pokrájať a pridať do jedla.
Skôr ako mäso odstavíme z ohňa, prilejeme zvyšok marinády a červeného vína. Podávame so zemiakmi, s haluškami, cestovinami alebo knedľou, prip. aj s ryžou.
Marináda: Všetky suroviny zmiešame dokopy.