Tlačenka
850 g bravčovej hlavy, 1 bravčový jazyk, 1 bravčové srdce, 200 g bravčových koží, voda, 30 g soli, mleté čierne korenie, majorán, vývar, 1 bravčový žalúdok (alebo celofánové vrecúško)
Ako na to:Umyté mäso uvaríme v osolenej vode. Vychladnuté nakrájame na väčšie kocky, dáme do misy, pridáme čierne korenie, rozotrený cesnak, majorán, osolíme, zalejeme trochou vývaru a dobre premiešame.
Zmesou naplníme čistý, dobre umytý žalúdok. Otvor zaviažeme motúzom alebo pospíname drievkami. Žalúdok nesmieme priveľmi naplniť, lebo by tlačenka mohla pri varení prasknúť.
Varíme v čistej vode asi hodinu. Uvarenú tlačenku vyberieme, vložíme medzi dve dosky, zaťažíme a necháme vychladnúť.