Moravské koláče
500 g polohrubej múky, 70 g kryšt. cukru, 80 g rastlinného tuku, 20 g droždia, 450 ml mlieka, 1 vajce, štipka soli
Plnka: 250 g tvarohu, 1 žĺtok, 150 g džemu, citrónová kôra, štipka soli
Posýpka: 30 g masla, 30 g hrubej múky, 30 g práškového cukru
Preosiatu múku premiešame so soľou a spolu s cukrom, droždím a vlažným mliekom pripravíme kvások. Vylejeme ho do múky, pridáme vajce a vypracujeme vláčne cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme kolieska. Stred každého kolieska trochu stlačíme, naplníme tvarohovou plnkou a džemom.
Posypeme posýpkou, preložíme na vymastený plech a upečieme.
Plnka: Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, žĺtkom, postrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli.
Posýpka: Maslo, cukor a múku zmiešame a rozmrvíme.