Kapustové závitky

Potrebujeme:

1 hlávka kapusty (asi 1 kg), voda, soľ
Plnka: 400 g miešaného mäsa (hovädzie a bravčové z pliecka), 1-2 malé žemle, 2 vajcia, 1 väčšia cibuľa, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 100 g údenej slaniny, 70 g masti, 0,7 l vody, 1 malý rajčiakový pretlak, 1 lyžica výberovej múky

Ako na to:

Kapustu očistíme, opláchneme a dáme do hrnca s vriacou vodou, ktorú sme predtým osolili, na desať minút.
Kapustu potom vyberieme, necháme odkvapkať, zoberieme 8 väčších listov a po dva položíme jeden na druhý, aby sme vytvorili priestor pre plnku.

Plnka: Mäso zomelieme, žemle namočené vo vode vyžmýkame a pridáme k mäsu. Potom pridáme vajcia, nadrobno pokrájanú cibuľu, korenie, papriku a soľ. Všetko spolu dobre premiešame.
Plnkou naplníme kapustové listy. Naplnené listy zvinieme, každý obalíme plátkom slaniny a upevníme špáradlom.

Na rozpálenej masti závitky opečieme zo všetkých strán, potom podlejeme vodou a prikryté dusíme 25-30 minút. Pred dovarením pridáme rajčiakový pretlak a zahustíme múkou, ktorú rozhabarkujeme v troške vody a dobre prevaríme.

13.05.2012

Podobné recepty