Pardubické perníčky
500 g kryšt. cukru, 250 ml vody, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 1 kg hladkej múky, 2 vajcia, 160 g medu, 40 g slivkového lekváru, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do perníkov, 10 g salajky, 250 ml oleja (alebo 100 g tuku na pečenie)
Plnka: pätina upečeného cesta, 250 ml vody, 4 lyžice džemu
Vodu s cukrom uvaríme. Múku preosejeme, zmiešame so sódou bikarbónou, salajkou a kypriacim práškom do perníkov. Pridáme k nej pripravený sirup, tekutý med, rozšľahané vajcia a vypracujeme vláčne cesto. Uložíme ho na 12 hodín do chladničky.
Asi pätinu cesta oddelíme, rozvaľkáme, upečieme a odložíme (na plnku). Zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a formičkami vykrajujeme kolieska (alebo iné tvary). Do polovice koliesok vykrojíme v strede malý otvor. Na vymastenom plechu perníčky upečieme.
Plnka: Upečené odložené cesto rozmrvíme, zalejeme vriacou vodou, pridáme džem a spolu dôkladne vymiešame. Plné a dierkované perníčky plnkou po dva pospájame. Môžeme ich poliať čokoládovou polevou a ľubovoľne ozdobiť.